Friday, April 17, 2009

Old Town White Coffee..bukan untuk Melayu

Saya dapat email ni drpd sahabat saya, harap dpt jadi tauladan dan renungan

Assalamualaikum

Saya dan rakan2 sering ke cafe Old Town White Coffee duduk minum dan bincang hal business. Bila melihatkan kemajuan perniagaan mereka ada keinginan utk memulakan perniagaan ala franchise seperti syarikat Old Town White Coffee.. Rakan kami telah berhubung dan berjumpa dengan pengusaha Old Town White Coffee untuk mendapatkan peluang franchisee daripada syarikat mereka dengan modal sendiri di rumah kedai yg kami miliki di lokasi strategik. Alangkah terkejutnya kami ialah jawapan dari pihak pengusaha franchise tersebut adalah

"KAMI TIDAK BERI PELUANG INI KEPADA ORANG MELAYU ISLAM UNTUK BERNIAGA"


Walhal yang memenuhkan tempat dan saling berkunjung untuk makam minum di cafe ini rata rata kami lihat adalah orang Melayu Islam kita.

Kita sering dengar kesama-rataan peluang yang di berikan oleh pihak kerajaan dan sering di tuntut hak mereka oleh bangsa Cina di Malaysia.

Dari apa yang kami alami dapat di buat kesimpulan bahawa apa yang bangsa asing pentingkan adalah perniagaan mereka dan monopoli bidang dan menidakan peluang kepada orang Melayu Islam tetapi menuntut hak sama dan membuat untung dari orang Melayu.

Lihat lah pekerja mereka semuanya pekerja asing dari Myanmar yang bukan Islam dan tiada pekerja bangsa Melayu Islam di Old Town White Coffee.

Nasihat kami wahai orang Melayu Islam dan kami sendiri hindarilah dari berkunjung ke Old Town White Coffee kerana mereka bukan memikirkan kejayaan sama bangsa Malaysia tetepi mereka Anti Islam.

Fikir-fikir lah...

Salam

" Bersama Kembalikan Hak Dan Maruah Dengan Bijaksana "

Persatuan Pengguna Islam Malaysia
Tel : 03-42566618 / 42577222
Faks : 03-42566617
Hotline PPIM : 019-359 1000
urm....bak kata Nabil "Lu Pikirlah Sendiri!!"...
.

2 comments:

 1. ermm

  nampak gayanyer...
  penerapan nilai one malaysian anda banyak yang perlu diperbuat...

  kene keje kuat-kuat tu cik jess...

  ReplyDelete
 2. tp sedih jugak...

  sebb bila kita begini, dikata racist....tp bila kita nak minta kerja di syarikat bukan bumiputra, dikenakan syarat perlu fasih berbahasa mandarin @ tamil....tidak pula dikata racist....


  yg paling best tu....UMNO bekerjasama dgn MCA, dikata haram, tp bila mereka bekerjasama dgn racist DAP....mereka menghormati hak kesamarataan...

  hi hi.....kt malaysia ni ada dua jenis melayu. Melayu PAS dgn Melayu UMNO.....Melayu PAS ni sgt allergy kpd Melayu UMNO, saya tak tahu mengapa...drpd dulu sampai sekarang, tak pernah kata2 baik dilontarkan oleh Melayu PAS kpd Melayu UMNO.

  Kalau Melayu pun boleh terbahagi dua, sukar nak bersatu, mcmmana nak menyatukan lain2 bangsa dan agama?

  ReplyDelete